Το μήνυμα του Μάκη Κυριζίδη για την ημέρα γενοκτονίας των Αρμενίων

"Μια από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, καλούμαστε να θυμηθούμε σήμερα και να μην ξεχάσουμε ποτέ. Το φρικτό μαρτύριο εξόντωσης των Αρμενίων, 104 χρόνια πριν, χαράχτηκε βαθιά στην Εθνική μας μνήμη.
Εμείς οι Έλληνες, όπως πάντα, ανοίξαμε την αγκαλιά μας σε αυτό το κατατρεγμένο Έθνος, που όπως και οι πρόγονοί μας Μικρασιάτες και Πόντιοι, εξορίστηκε και ξεριζώθηκε από τους Τούρκους.
Δεν ξεχνάμε, όχι μόνο γιατί ζήσαμε τον πόνο τους και την κραυγή της ψυχής τους, ζήσαμε μέσα από τις μαρτυρίες τους τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τις θηριωδίες, αλλά και γιατί η θλιβερή αυτή επέτειος συμπίπτει και με τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Ελλάδα, ήταν όχι μόνο μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ποινικοποίησε και την άρνησή της.
Τιμούμε την Αρμενική Κοινότητα που συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αφιερωμένο σε όλες αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, αλλά έζησαν και μεγαλούργησαν στη χώρα μας.
Γιατί μόνο μέσα από την γνώση την ιστορική μνήμη και συνείδηση, θα προχωρήσουμε μπροστά".