Συνέντευξη του Μάκη Κυριζίδη στο "Βήμα Press"

Ο Μάκης(Εφραίμ) Κυριζίδης είναι ένας νέος άνθρωπος με όραμα και ιδέες, αλλά και μεγάλη εμπειρία στα Κοινά. Υπηρετεί την πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια, ως δημοτικός σύμβουλος, με ισχυρή άποψη, με κοφτερό λόγο και θετική σκέψη.
Μάχιμος Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, φιλοδοξεί να σχεδιάσει το μέλλον αυτής της πόλης με αυτοπεποίθηση και τόλμη, μέσα από την υπερκομματική παράταξή του, «Θεσσαλονίκη Θετικά».

 

 

-Κύριε Κυριζίδη αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πρώτη προτεραιότητα ποια θα ήταν αυτή. Ποιο πρόβλημα θα προσπαθήσετε να λύσετε άμεσα ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
-Η εξοικονόμηση πόρων, η πλήρης αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, θεωρώ ότι αποτελούν το κλειδί για μια ουσιαστική αρχή.
Έχουμε πρόγραμμα και βασικές αρχές τις οποίες οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν και στο kyrizidis.gr. Και πρέπει να το διαβάσουν, γιατί οι δημότες στη δική μας διοίκηση, θα έχουν ενεργό ρόλο στην ιεράρχηση των προβλημάτων. Θα εκφράζουν τις απόψεις τους. Η γνώμη των ειδικών, αυτών που σπούδασαν πάνω σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους αγγίζουμε κάθε φορά, είναι επίσης πολύ σημαντική.
Δεν επιζητούμε ψηφοφόρους να μας «ευλογήσουν». Θέλουμε δημότες που θα μας κρίνουν αυστηρά. Θέλουμε πολίτες ενεργούς, που θα μας βοηθήσουν μέσω των παρεμβάσεων τους στο κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμά μας. 

-Η  Καθαριότητα αυτής της πόλης είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ακούσει ομιλίες και υποσχέσεις, αλλά στην πράξη οι περισσότερες προθέσεις, όλες τους καλές, δυστυχώς ναυάγησαν. Εσείς έχετε δηλώσει ότι η πρώτη σας μέρα ως δήμαρχος θα είναι στους δρόμους της πόλης με τα απορριμματοφόρα.
-Και το εννοώ! Χωρίς ιδιώτες, θα βάλουμε τάξη στην καθαριότητα.
«Λερώνεις-Πληρώνεις»! Αυτό είναι το σύνθημά μας για την καθαριότητα, η οποία θα συμφωνήσετε κι εσείς δεν είναι υπόθεση μονοδιάστατη. Έχουμε λύση για να μένει η πόλη καθαρή, θα εργαζόμαστε με πρόγραμμα και συνέπεια, κάτι το οποίο δεν γινόταν πάντα μέχρι σήμερα, αλλά θέλουμε και τη βοήθεια των δημοτών. Για τους παραβάτες θα υπάρξουν πρόστιμα και αυστηρή εποπτεία. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να βρίσκεται στο έλεος! Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε όλοι εκπαίδευση και θα την έχουμε! Η καθαριότητα δεν σταματάει στο χαλάκι της εξώπορτας μας.
Οι street artist θα έχουν  δημοτικούς χώρους ως καμβά για τις δημιουργίες τους. Όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουν και πρόστιμο και τη ζημιά. Όποιος δε σέβεται τον δημόσιο χώρο θα έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες.

-Η Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει μια πολυπολιτισμική πόλη. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της και οι κάτοικοί της ζουν μέσα από αυτό. Ποιες είναι οι θέσεις της παράταξής σας.
-Η Θεσσαλονίκη είναι μια κοσμοπολίτισσα και αυτό κανείς δεν μπορεί, όσο και να θέλει, να της το στερήσει. Εμείς θέλουμε με αυτήν την αφετηρία να την μετατρέψουμε στην πιο Ευρωπαϊκή Ελληνική πόλη. Μια πόλη ανοιχτή και πρόσφορη σε επενδύσεις, από Βαλκάνιους αλλά και Ευρωπαίους επιχειρηματίες.
Φωνάζουμε τόσα χρόνια για τα τραπεζοκαθίσματα και η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τη σημερινή κατάσταση κι εγώ δεν συμφωνώ. Όμως, τόσα χρόνια καμία δημοτική Αρχή δεν σκέφτηκε να γεφυρώσει αυτή την τραγική για κάποιους νοοτροπία, με την άποψη άλλων που τα βρίσκουν συμπαθητικά. Οι ξένοι ενθουσιάζονται, οι Θεσσαλονικείς εκνευρίζονται. Η θέση μας είναι: Tα τραπεζοκαθίσματα μένουν και νοικοκυρεύονται. Η άμεση λύση είναι η τοποθέτηση Deck όπου υπάρχει χώρος στα πεζοδρόμια γιατί προσφέρουν οριοθέτηση και πολύ ευκολότερο έλεγχο. Έτσι κάνει ο πολιτισμένος κόσμος έτσι θα κάνουμε κι εδώ. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν αναλογικό τέλος. Θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον πεζό αλλά και τους καταστηματάρχες.

-Πρόσφατα σε ημερίδα για τον Πολιτισμό χρησιμοποιήσατε σκληρή γλώσσα για τα ισχύοντα στον Δήμο σε σχέση με αυτό το θέμα.
-Υποσχέθηκα Πολιτισμό για όλους και όχι μόνο για τους «φίλους των φίλων» και το εννοώ. Ο πελατειακός πολιτισμός τελειώνει! Είναι γάγγραινα για την κοσμοπολίτικη πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη μας. Αυτό που ισχύει τα τελευταία χρόνια να αποκλείονται σχήματα και καλλιτέχνες από εκδηλώσεις γιατί δεν είναι αρεστοί σε κάποιους θα τελειώσει! Θέλουμε πολιτισμό καθαρό, πολιτισμό ανοιχτό σε όλους τους δημιουργούς και έχουμε τον μηχανισμό να το πετύχουμε. Πολιτισμός σημαίνει για μένα θετική, καθαρή σκέψη, καθαρή συμπεριφορά, καθαρές λύσεις. Ο Πολιτισμός θα ξεκινήσει από εμάς στον Δήμο και δεσμεύομαι γι αυτό.

-Πολιτισμός σημαίνει βεβαίως και αποτελεσματική Κοινωνική Πολιτική. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας πάνω σε αυτό.
-Το πρώτο που θα κάνουμε για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια είναι να διαθέσουμε το σύνολο των προστίμων από την παράνομη στάθμευση στην πόλη, σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η κοινωνική αλληλεγγύη για εμάς δεν είναι ελεημοσύνη και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είναι ουσία. Ο Δήμος θα σταθεί αρωγός και στους δεκάδες κοινωνικούς Οργανισμούς, επιχειρήσεις και συλλογικότητες, που έχουν τη γνώση, τον μηχανισμό και τους ανθρώπους να προσφέρουν. Θα υπάρξει αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με πραγματικά κοινωνικό πρόσωπο, θα διατεθούν κονδύλια.
Μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής μας πολιτικής θα αφορά στους άστεγους. Θέλουμε οι άστεγοι να εργαστούν, να στηθούν στα πόδια τους, να ενταχθούν στην κοινωνία. Οι άστεγοι δεν επιθυμούν ελεημοσύνη αλλά δουλειά, ευκαιρία, μια αξιοπρεπή ζωή.

-Έχετε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζώα.
-Τα αδέσποτα  δεν είναι το μεγαλύτερο, αλλά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την πόλη μας. Έχουμε σχεδιάσει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συμμετοχή των πολιτών, που ήδη κάνουν σημαντική δουλειά ως εθελοντές. Κύριο μέλημά μας η περισυλλογή αυτών των ζώων και μεταφορά τους σε χώρους ομαδικής διαβίωσης-καταφύγια υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου. Παράλληλα θα ενισχύσουμε με ενημέρωση στα σχολεία και δράσεις την ενίσχυση της φιλοζωϊας.  Έχουμε πρόγραμμα και το σημαντικότερο, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα το εξελίξουν.
Είμαστε έτοιμοι!