Το μήνυμα του Μάκη Κυριζίδη για το Πάσχα

To άγιο Φως και η αγάπη των ανθρώπων, αυτά φέρνουν την Ανάσταση κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη όπως και παντού στον κόσμο. Το θαύμα της Ανάστασης είναι πάντα πηγή χαράς, αν όμως δεν κατανοηθεί σωστά μπορεί να γίνει παραπλανητικό για τη διαχείριση των κοινών. Καμιά πόλη, καμιά κοινωνία δεν πρέπει να περιμένει ένα θαύμα για να διορθωθεί. Χρειάζεται πίστη, λόγος, αφοσίωση και θυσία. Αυτά που προηγούνται, δηλαδή, της Ανάστασης, στην εβδομάδα των Παθών, και είναι τόσο πιο διδακτικά για μια πόλη!

Δείτε, για παράδειγμα, τον μεγάλο δάσκαλο να μπαίνει μετά βαϊων και κλάδων στην πόλη, αλλά “επί πώλου όνου” για να δώσει ένα αιώνιο πρότυπο σεμνότητας. Μάθημα αρετής είναι και η αποφασιστικότητα μπροστά στους πάγκους των αργυραμοιβών, το μαστίγιο, δηλαδή, που έφτιαξε ο πραότερος όλων για να καθαρίσει τον “οίκο” του. Ακούστε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας την παραβολή των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να αυξάνουμε τα χαρίσματά μας. Σκεφθείτε τη σημασία του Ιερού Νιπτήρα της Μεγάλης Πέμπτης, που είναι ένα καλό μάθημα για τους δημάρχους, την προσωπική τους διακονία και την ταπεινότητα που οφείλουν.

Αυτά και τόσα άλλα είναι στη σκέψη μας αυτές τις μέρες. Με κατάνυξη θρησκευτική αλλά και προσήλωση στον ηθικό κορμό κάθε δημόσιας εκδήλωσης, όπως οι εκλογές, εμείς, στη Θεσσαλονίκη Θετικά, και εγώ προσωπικά εύχομαι σε όλους τους Θεσσαλονικείς Καλή Ανάσταση!

 

Mάκης (Εφραιμ) Κυριζίδης