Τί πρέπει να γίνει με τα αδέσποτα

Δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης, όπως η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό, αλλά τα αδέσποτα ζώα και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε δείχνουν τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς, αυτό που δείχνουν δεν τιμά ούτε τη Θεσσαλονίκη ούτε τους Έλληνες. Λίγα κτήνη ντροπιάζουν ολόκληρη κοινωνία. Με τη Θεσσαλονίκη Θετικά στη δημοτική αρχή το πρόβλημα θα λυθεί σε διάστημα 30 μηνών, γιατί έχουμε μαζί μας τους ευαίσθητους πολίτες αυτής της πόλης και γιατί έχουμε προγραμματίσει τις απαραίτητες δράσεις. Τις εκθέτουμε εδώ επιγραμματικά σε τρία κεφάλαια: 

A. Η φοβία αρκετών συμπολιτών μας και η αρνητική τους στάση απέναντι στα ζώα γενικά οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές των δήμων και της πολιτείας. Γι αυτό θα φροντίσουμε να ξεκινήσουν αμέσως τα ακόλουθα:

_ Περισυλλογή επιθετικών αδέσποτων  ζώων σε χώρους ομαδικής διαβίωσης-καταφύγια υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου.
_ Ενίσχυση των δημοτικών προγραμμάτων στείρωσης, εμβολιασμών, αποπαρασίτωσης και σήμανσης-καταγραφής των αδέσποτων σκύλων με τη βοήθεια της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας.
_ Στενή συνεργασία δήμου, εθελοντών και φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων, αλλά και με το Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ, για την ευαισθητοποίηση των δημοτών και την περίθαλψη των ταλαιπωρημένων ζώων.
_ Τοποθέτηση ειδικών ταϊστρών ( τροφής – νερού) για την επιβίωση των αδέσποτων μέχρι την περισυλλογή τους και φροντίδα για την καλή τους λειτουργία και την άψογη καθαριότητα των δημοτικών χώρων. 

Β. Για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των ζώων και της συνεχούς ανατροφοδότησης του πληθυσμού των αδεσπότων, θα υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την καλλιέργεια μιας αληθινής φιλοζωϊας. Ενδεικτικά:  

_ Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών από πολύ μικρές ηλικίες με εκδηλώσεις-ομιλίες, προβολές, βιωματικές εμπειρίες.
_ Προαγωγή της αναγκαιότητας στείρωσης των δεσποζόμενων σκύλων και γατών.
_ Ενημέρωση των φιλόζωων και ειδικότερα των ιδιοκτητών σκύλων σε  θέματα παρασιτώσεων και ασθενειών, όπως η λεϊσμανίαση, η  ερλιχίωση, η εχινοκοκκίαση κ.ά.  με επιμορφωτικά σεμινάρια σε περιοδική βάση.
_ Έλεγχοι νομιμότητας των δεσποζόμενων ζώων και της ηλεκτρονικής τους σήμανσής τους και εντοπισμός των ιδιοκτητών χαμένων ή εγκαταλελειμένων σκύλων.

Γ. Για την διευκόλυνση των φιλόζωων και την αρμονική συμβίωση όλων των δημοτών, με σεβασμό και στην αγάπη και στην επιφύλαξη προς τα ζώα:

_ Δημιουργία ειδικών, περιφραγμένων χώρων άσκησης και αναψυχής για σκύλους, με φροντίδα για καλό και συστηματικό καθαρισμό. 
_ Απαγόρευση εισόδου δεσποζόμενων ζώων σε  χώρους με άλλο προορισμό, όπως οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και τα γήπεδα αθλοπαιδιών.
_Τοποθέτηση χάρτινων ή πλαστικών σάκων συλλογής περιττωμάτων για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων στους χώρους αναψυχής ζώων και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία.
_ Ενημέρωση των ιδιοκτητών για τον αριθμό σκύλων και γατών, που δικαιούνται να έχουν στο διαμέρισμα τους, για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών και άλλες σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας.

Ως δημοτική αρχή η κίνησή μας, Θεσσαλονίκη Θετικά, θα είναι πάντα δίπλα στους φιλόζωους. Ουσιαστικά και ανυποχώρητα. Θα αποθαρρύνουμε την δήθεν φιλοζωία που εκδηλώνεται με το «σκυλάκι-δώρο» και συνεχίζεται με την εγκατάλειψη του στο δρόμο! Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. 
Όπως χρειάζεται και ανυποχώρητη στάση και άμεση καταστολή περιπτώσεων βασανισμού που, ακόμα και όταν δεν προσλαμβάνει φρικιαστικές διαστάσεις, αποτελεί αντικοινωνική, βαρβαρική συμπεριφορά, όπως η εγκατάλειψη σκύλων σε μπαλκόνια και αυλές χωρίς τροφή ή η ενθάρρυνση επιθετικής συμπεριφοράς και βιαιότητας μεταξύ σκύλων.
Ο στόχος μας είναι μια πολιτισμένη Θεσσαλονίκη. Και δεν μπορεί καμιά κοινωνία να είναι και να φαίνεται πολιτισμένη όταν συμπεριφέρεται στα ζώα όπως σήμερα. Για να το πετύχουμε δεν χρειαζόμαστε ούτε δεξιά ούτε αριστερή ταυτότητα. Θετική σκέψη χρειαζόμαστε και ανθρωπιά!