Parallaxi για παραβατικότητα - καθαριότητα

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Θα απαντήσω με μια έκκληση που θα κάνουμε σε λίγους μήνες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Ας την υιοθετήσουμε από τώρα. Αν ο δήμος είμαστε όλοι εμείς, η δημοτική αρχή είναι η φωνή μας, αν όχι όλων, πάντως των περισσότερων. Και τι λέει αυτή η φωνή εδώ και χρόνια; Να ζήσουμε επιτέλους σε μια πιο πολιτισμένη πόλη!

Δείκτης μιας πολιτισμένης, ευχάριστης πόλης είναι πως χρησιμοποιούνται τα πεζοδρόμια, οι ράμπες ΑΜΕΑ, οι στύλοι φωτισμού και σημάνσεων, οι στάσεις λεωφορείων, τα παγκάκια, οι κάδοι απορριμμάτων, οι διαβάσεις πεζών και οι ορισμένες θέσεις στάθμευσης δικύκλων και αυτοκινήτων. Στο μπάχαλο της Θεσσαλονίκης έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη. Όποιοι παρκάρετε όπου βολεύει μόνο εσάς, βάφετε και κολλάτε ό,τι και όπου νάναι, κάνετε δημόσια το μικρολαθρεμπόριό σας, πετάτε σκουπίδια παντού  και χρησιμοποιείτε τους κάδους χειρότερα κι από σκουπίδια...σας παρακαλούμε μην το κάνετε.

Για τους επόμενους τρεις μήνες θα το θεωρούμε όλοι κακή συνήθεια και ο δήμος θα προσπαθεί να μας αφυπνίσει ενώ καθαρίζει τμήμα-τμήμα της πόλης. Το αμέσως επόμενο τρίμηνο σε 15 επιτηρούμενα πιλοτικά σημεία -μνημεία, πεζόδρομοι, πλατείες και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, διάσπαρτα στην πόλη- η ρύπανση θα αντιμετωπίζεται ως παράβαση και θα αποθαρρύνεται συστηματικά ως αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε διάστημα 18 μηνών η εφαρμογή του "λερώνεις-πληρώνεις" θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο το δήμο. Με διάλογο, ευαισθητοποίηση, πρόστιμα και αποζημιώσεις. Για να καθαρίσουμε και να παραμείνουμε καθαροί. Επιτέλους.

Ποια είναι η πολιτική σας σε σχέση με την καθαριότητα της πόλης και αν συμφωνείτε με την εμπλοκή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων;

Η συζήτηση για τους ιδιώτες στην αποκομιδή αγγίζει τα όρια της εθελοτυφλίας. Με τόσους ικανούς δημοτικούς υπαλλήλους το πρόβλημα δεν είναι ποιός, αλλά πότε, που και με ποιά μέσα! Αν με 60.000.000 ευρώ προϋπολογισμό και 1500 υπαλλήλους, η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να κρατήσει καθαρή την πόλη, ας μην κάνει τίποτε άλλο μέχρι να μπορέσει! Και αν 1.000.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης πετάνε κάθε ώρα, 365 μέρες το χρόνο, ό,τι δεν τους βολεύει, δεν μας σώζει ούτε ο διπλάσιος προϋπολογισμός ούτε οι ιδιώτες.

Θέλετε να συνυπολογίσουμε και τη βαρβαρότητα της αυθαίρετης "διακόσμησης" του δημόσιου χώρου και της διαστρέβλωσης κάθε έννοιας ελεύθερης έκφρασης, που οι αμόρφωτοι και βαθειά αντιδημοκρατικοί ακοινώνητοι τη θεωρούν ή τέχνη ή μαγκιά; Δεν μας φτάνουν ούτε 3000 δημοτικοί υπάλληλοι για να την καθαρίσουμε! 

Η σταδιακή εφαρμογή του "λερώνεις, πληρώνεις" είναι η πραγματική λύση γιατί σημαίνει ευαισθητοποίηση και διάλογο με τους δημότες, πριν από τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις. Ο λόγος είναι απλός: σε καμιά πολιτισμένη πόλη του κόσμου δεν καλούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι της καθαριότητας να συμμαζεύουν την ασυδοσία αυτών που νομίζουν ότι έξω από το σπίτι τους έχουν τους υπηρέτες του δήμου. Δημότες και δήμος συνεργάζονται. Έτσι θα καθαρίσουμε τη Θεσσαλονίκη.