Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Θετικά.

Με τέτοιο πλήθος υποψηφιότητων για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, αργά ή γρήγορα το πολιτικό μας σύστημα θα χρειαστεί να βάλει τάξη. Καλά το καταλάβατε, εννοώ το πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες αρνείται να δει τα αδιέξοδά του. Και ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να επιβληθεί αυτή η “τάξη" είναι να προκύψουν γρήγορα δύο μονομάχοι και να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι να συμπαραταχθούν μαζί τους. Όλοι το βλέπουμε. Δεν έχουμε όμως κανένα λόγο να το ανεχόμαστε. Πολύ περισσότερο οι νέοι, ψηφοφόροι και υποψήφιοι. 

Γι αυτές τις συμπαρατάξεις χρειάζονται άξονες κι εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε μόνο δύο: τον οριζόντιο “δεξιά-αριστερά” και τον κάθετο “κεφάλι-πόδια”, όπου ο επικεφαλής είναι σχεδόν τα πάντα και οι υπόλοιποι τρέχουν να βοηθήσουν. Όσοι έχουν βγάλει το γυμνάσιο ξέρουν ότι έτσι δεν γίνεται οργανισμός, όχι επιτυχημένος, ούτε καν βιώσιμος! Και τότε γιατί επιμένουμε σ’αυτή την ανοησία;

Γιατί, δυστυχώς, έτσι τα πράγματα φαίνονται πιο απλά και για τους υποψήφιους και για τους ψηφοφόρους. Αντί των αυτοδιοικητικών θέσεων οι υποψήφιοι αρκούνται να σηκώσουν τη δεξιά ή την αριστερή τους σημαία και, αντί της συζήτησης για το τι συμφέρει την πόλη, οι ψηφοφόροι αρκούνται να στοιχηθούν πίσω από τη σημαία που εμπιστεύονται. Έλα, όμως, που όλο και περισσότεροι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι μ’αυτά τα μυαλά δεν πάμε μπροστά! Ότι δεν φτάνει να είσαι ο κομματικός εκλεκτός για να πετύχει η πόλη, ότι δεν φτάνει ένα ωραίο κεφάλι για να μη βρωμίσει το ψάρι!

Ας το αλλάξουμε, λοιπόν. Ας μιλήσουμε για τις πολιτικές του δήμου και όχι για τους πολιτικούς, που δήθεν “ξέρουν αυτοί”. Και ας μιλήσουμε απλά και επί του πρακτέου, μπροστά στους δημότες, σε ανοιχτή συζήτηση μαζί τους. Στη θέση των μονολόγων μπροστά σε φιλικά ακροατήρια, καλώ τους συνυποψήφιούς μου να βάλουμε κοινές δημόσιες εκδηλώσεις-συζητήσεις, ζωντανά debates. Για να μπορούν και οι πολίτες να βγάλουν άκρη, προτείνω να έχουν θεματικό χαρακτήρα, να γίνονται σε όλες τις περιοχές του δήμου, να συντονίζονται από δημοσιογράφους και να δημοσιεύονται χωρίς επεξεργασία, σε real time. 

Ιδού ο στοίβος, κυρίες και κύριοι! Ελάτε με τις θέσεις σας, με τους υποψήφιους συμβούλους σας, με την προσωπικότητά σας, να συζητήσουμε και να αναμετρηθούμε. Εξηγείστε στον κόσμο πως και με ποιούς σκοπούς θα υπηρετήσετε τη Θεσσαλονίκη. Δεν λέω πως η κομματική σας τοποθέτηση ή το πολιτικό ιστορικό σας δεν έχει σημασία. Θα μετρήσει κι αυτό στην επιλογή των ψηφοφόρων, μαζί με τα υπόλοιπα. Αλλά δεν είναι το πρώτο. Και αφού είπαμε ότι είναι παλιό και ανώφελο (στα δημοτικά πράγματα, τουλάχιστον) να δουλεύουμε σε δύο μόνο άξονες, επιτρέψτε μου να προτείνω τους άξονες που θεωρούμε σημαντικότερους εμείς που βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη Θετικά.