Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις

Πολιτισμός σημαίνει θέατρο, σινεμά, μουσική, φωτογραφία, λογοτεχνία και κάθε δημιουργική έκφραση που απευθύνεται στο κοινό. Για μένα πολιτισμός είναι πρώτα απ’όλα η επιρροή που έχουν οι τέχνες στην κοινωνική μας ζωή, πόσο ήμερη, πόσο ευχάριστη και ευεργετική την κάνουν για τον καθένα από μας. Ή, για να το πω αλλιώς, αν έχεις το καλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην πόλη σου, αλλά οι κάτοικοι πνίγονται στη βρώμα και στην κακή αισθητική του δημόσιου χώρου, δεν έχεις πολιτισμό αλλά μια μπίζνα που μπορεί να μη βγάζει ούτε τα λεφτά της. 

Και δεν φτάνει που εκτίθεσαι εντός και εκτός, το χειρότερο είναι ότι αναπαράγεις την ασχήμια. Αν έχεις πάψει να ενοχλείσαι από τον μισοκαταστραμμένο κάδο που ξεχειλίζει απ’τα σκουπίδια στο κέντρο και στις γειτονιές, φαντάσου σε τι εκπαιδεύεις τα παιδιά και τι λογής πολιτισμό θα παράγουν στην μέρα τους. Επομένως oύτε μια έστω πολιτιστική εκδήλωση παραπάνω στο δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε ένα ευρώ για νέους θεσμούς και “πρωτοβουλίες”, αν πρώτα δεν καθαρίσουμε την πόλη μας, αν δεν μάθουμε να την κρατάμε καθαρή και όμορφη. 

Έχουμε μια υπέροχη συμφωνική ορχήστρα, έχουμε και καλύτερο καιρό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά δεν έχουμε μια στοιχειώδη εγκατάσταση, ένα έστω κιόσκι σε ανοιχτό δημόσιο χώρο για να φέρουμε κοντά στο κοινό την μαγεία της κλασσικής μουσικής. Σημειώστε, λοιπόν: η πλατεία Αριστοτέλους θα είναι ο ένας από τους τέσσερις χώρους που θα φιλοξενεί τακτικά όχι μόνο τα σχήματα της ορχήστρας μας αλλά και σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολείων όπως και γκρουπάκια της πόλης που μπορούν να ετοιμάσουν μια σύντομη παράσταση.

Πολιτισμός είναι και η καινοτομία, η γνώση, οι νέες τεχνολογίες, το design, η δημιουργική, δηλαδή, δουλειά στην επιστήμη και την επιχειρηματικότητα. Γι αυτό στην πόλη-μάνα των εκθέσεων, οι ανοιχτοί χώροι θα φιλοξενούν μικρές κινητές εκθέσεις για να μπορεί το κοινό να θαυμάζει την έρευνα, την πρωτοπορία και τις επιτυχίες των συμπολιτών μας. Ο δήμος φιλοξενεί στο χώρο του και με τις υποδομές του, ο εκθέτης υιοθετεί ή χορηγεί, οι πολίτες μαθαίνουν και απολαμβάνουν. Το app του δήμου για τις εκδηλώσεις της μουσικής θα δημοσιεύει και αυτές τις εκθέσεις, μαζί με τα προγράμματα όλων των υπόλοιπων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Κανένας δήμαρχος, όσο μεγάλη προσωπικότητα κι αν είναι, δεν μπορεί να οδηγήσει τον πολιτισμό μια πόλης. Χρειάζεται δίπλα του τους εκλεκτούς (όχι απαραίτητα τους εκλεγμένους) της πόλης. Στο εξής, λοιπόν, αρχιτέκτονες, γραφίστες, άνθρωποι του θεάτρου και curators τεχνών κάθε λογής θα αποτελούν αμισθί μέλη του "design tank" της Θεσσαλονίκης.