Θεσσαλονίκη όμορφη και κοσμοπολίτικη

Θέλουμε την πιο κοσμοπολίτικη, την πιο ευρωπαϊκή ελληνική πόλη -έτσι ήταν πάντα η Θεσσαλονίκη. Θέλουμε μια έξυπνη πόλη, καθαρή, ασφαλή και πρόσφορη και για επιχειρήσεις και για ψυχαγωγία. Θέλουμε να αυξήσουμε την οικονομική της δύναμη και την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Θέλουμε τη διαρκή συμμετοχή των δημοτών και στα σπουδαία και στα πιο καθημερινά, θέλουμε να στηρίζουμε όσους δεν τα καταφέρνουν και να επιβραβεύουμε όσους διακρίνονται. Θέλουμε το μήνυμα της Θεσσαλονίκης να είναι η καλοπέραση, όχι της “φτωχομάνας” αλλά των “καλύτερων παιδιών”. 

Ο αιώνας της προσφυγιάς, των πολέμων και της περιθωριοποίησης της πόλης πέρασε. Τώρα μιλάμε για την πόλη όπου η ιστορία συναντιέται με την έρευνα και την καινοτομία, την πόλη-λιμάνι και διεθνές εκθεσιακό κέντρο, την πόλη με το ομορφότερο παραλιακό μέτωπο στην Ελλάδα και τις καθαρότερες γειτονιές, την πόλη των πιο ευχαριστημένων κατοίκων. Τώρα κοιτάμε ψηλά γιατί βαρεθήκαμε να λιμνάζουμε στη μιζέρια, γιατί είμαστε νέοι αλλά ξέρουμε καλά τι λέμε, και γιατί η Θεσσαλονίκη το αξίζει. 

Πρώτα για τους κατοίκους κι έπειτα για τους τουρίστες. Γιατί όπως και στη γαστρονομία, αν δεν χαίρονται τις γεύσεις που δημιουργούν οι ντόπιοι, τί αξιόλογο θα βρούν οι καλεσμένοι τους να απολαύσουν και να διαφημίσουν; Έξυπνη πόλη για να διαχειρίζεται τις λειτουργίες της με μικρότερο κόστος, μικρότερο περιβαλλοντικό ίχνος και μεγαλύτερη διατηρησιμότητα -από τον δημοτικό φωτισμό μέχρι τη ψηφιακή συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις. 

Έξυπνη, όμως, κυρίως γιατί βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, εκσυγχρονίζεται και επικοινωνεί διεθνώς τόσο την ιστορία και τις παραδόσεις της, όσο και την συμβολή της στην παγκόσμια πρόοδο. Δίπλα στην Αγία Σοφία και τη λαογραφία μας θα στέκονται περήφανα και οι καινοτομίες της προσομοίωσης, της αγροτεχνολογίας ή του internet of things των ερευνητών μας.