Λερώνεις; Πληρώνεις!

Η πρώτη μου μέρα ως δήμαρχος θα είναι στο δρόμο, ανάμεσα στους συμπολίτες μου, και η πρώτη νύχτα με τους δημοτικούς μας υπαλλήλους στις γειτονιές με τα απορριμματοφόρα. 

Την επόμενη το πρωί θα ζητήσω από τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων μας να με καλέσουν, να καλέσουν τον δήμαρχο της πόλης, στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών τους. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται εδώ και χρόνια, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης να υποδέχεται τους νέους και τις νέες που πρωτοέρχονται στη πόλη και να χαιρετίζει την επιτυχία των δικών μας παιδιών. Θα έπρεπε να είναι το ετήσιο μήνυμα του δημάρχου προς όλους.
Θα τους πω: "έρχεστε σε μια υπέροχη, ζωντανή πόλη, στη ακαδημαϊκή μητρόπολη της χώρας μας και των Βαλκανίων. Θα σπουδάσετε εδώ και θα την έχετε για πάντα στις καρδιές σας, θα είστε οι πρεσβευτές της στον κόσμο. 
Αλλά θέλω να μου την προσέχετε! Να τη σέβεστε, να την κρατάτε όμορφη, να βάλετε πλάτη για να την κρατήσουμε πολιτισμένη. Όσοι από σας είστε street artists θα μας βοηθήσετε να κάνουμε ορισμένους δημοτικούς χώρους πραγματικά έργα τέχνης. Ελάτε στο δήμο να σας πούμε που σας χρειαζόμαστε. Όλοι οι υπόλοιποι κρατείστε τους μαρκαδόρους και τα σπρεύ μακριά από τους δημόσιους χώρους -το παγκάκι, το μνημείο, ο τοίχος του σχολείου- δεν είναι εκεί για να γράφει ο καθένας τον πόνο του ή τη μικροδιαφήμισή του. Να ξέρετε ότι εδώ ισχύει το "λερώνεις, πληρώνεις”….

Αυτά θα τους πω. Αυτά θα πω και σε όλους τους συμπολίτες μας. Μου είναι αδιάφορο αν η αφίσα ή ο μαρκαδόρος ανακοινώνει ένα ρέιβ πάρτυ, μια διαδήλωση διαμαρτυρίας, την άφιξη ενός ιερού λειψάνου ή την καψούρα οποιουδήποτε. 
Σταματείστε να θεωρείτε τον δημόσιο χώρο προσωπικό σας δικαίωμα, όχι γιατί διαφωνώ με την αισθητική σας ή τα μηνύματά σας, αλλά γιατί θέλω να πάψετε να νομίζετε ότι όσοι δεν γράφουν ή δεν καταστρέφουν είναι πρόβατα ενώ εσείς είστε μάγκες.
Κάνετε λάθος, φίλοι μου, όσοι σέβονται τον κοινό χώρο, τη δημόσια ζωή, δεν είναι άτολμοι και άβουλοι, αλλά αξιοπρεπείς και δημοκράτες, που ανέθεσαν στον δήμο τους τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων. Αυτός ο δήμος, αυτός ο δήμαρχος θα ανταποκριθεί επιτέλους. Ακόμα κι αν στενοχωρήσει ή ξεβολέψει κάποιους.